Προώθηση eshop: Οι 7 στρατηγικές που πρέπει να γνωρίζετε για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας και πώς να ξεκινήσετε.

Περιεχόμενα

Προώθηση eshop: Οι 7 στρατηγικές που πρέπει να γνωρίζετε για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας

Η σημασία της λειτουργίας ενός επιτυχημένου eshop

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η ύπαρξη ενός επιτυχημένου e-shop είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση. Με τον αυξανόμενο αριθμό καταναλωτών που πραγματοποιούν αγορές μέσω Διαδικτύου, η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσεγγίσουν ένα μεγαλύτερο κοινό και αυτό οδηγεί σε αύξηση των πωλήσεων και ένα κερδοφόρο eshop. Σαν ιδιοκτήτης επιχείρησης ψάχνετε συνεχώς ιδέες για αύξηση του τζίρου σας, προσέλκυση νέων αγοραστών και διατήρηση των υπάρχοντων πελάτων.

Ένα επιτυχημένο ηλεκτρονικό κατάστημα παρέχει στους πελάτες έναν εύκολο και βολικό τρόπο να αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες από την άνεση του σπιτιού τους. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, επιτρέποντας στους πελάτες να ψωνίζουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ένα υγιές ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί επίσης να παρέχει στις επιχειρήσεις πολύτιμα δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των πελατών τους, επιτρέποντάς τους να βελτιστοποιήσουν τις προσπάθειες μάρκετινγκ και να βελτιώσουν την ικανοποίηση των πελατών και στα φυσικά τους καταστήματα, εφόσον αυτά υφίστανται. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ηλεκτρονικού καταστήματος στην Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει εργαλεία ανάλυσης για να παρακολουθεί ποια προϊόντα είναι πιο δημοφιλή μεταξύ των πελατών του, ποιες καμπάνιες μάρκετινγκ έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και ποιες σελίδες οδηγούν στα υψηλότερα ποσοστά μετατροπών. Με αυτές τις πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης μπορεί να λάβει αποφάσεις βάσει δεδομένων και να βελτιώσει τη συνολική επιτυχία της επιχείρησής του, είτε πρόκειται μόνο για το eshop είτε αφορά και το φυσικό κατάστημα.

Στρατηγική 1: Βελτιστοποιήστε τον ιστότοπό σας για μηχανές αναζήτησης

seo

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την αύξηση της επισκεψιμότητας στο e-shop σας είναι η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας για τις μηχανές αναζήτησης. Αυτή η διαδικασία είναι κοινώς γνωστή ως SEO (Search Engine Optimization). Εφαρμόζοντας ορισμένες βασικές τεχνικές on-page SEO, μπορείτε να βελτιώσετε την προβολή και την κατάταξη του ιστότοπού σας στις σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης (SERP). Μερικά παραδείγματα on-page SEO περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση των τίτλων και των μετα-περιγραφών του ιστότοπού σας, τη χρήση σχετικών λέξεων-κλειδιών σε όλο το περιεχόμενό σας και τη βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης του ιστότοπού σας. Επιπλέον, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τη δομή και την πλοήγηση του ιστότοπού σας για να διευκολύνετε τις μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύουν και να ευρετηριάζουν τις σελίδες σας. Βελτιστοποιώντας τον ιστότοπό σας για μηχανές αναζήτησης, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το e-shop σας είναι ορατό σε πιθανούς πελάτες που αναζητούν ενεργά προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρετε.

Στρατηγική 2: Χρησιμοποιήστε το μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προσεγγίσετε το κοινό σας

social-media-marketing

Το μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας ισχυρός τρόπος για να συνδεθείτε με το κοινό-στόχο σας και να αυξήσετε τις πωλήσεις για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Με πάνω από 4,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, είναι απαραίτητο να έχετε παρουσία σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok. Αλλά δεν αρκεί απλώς να έχετε έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να δημιουργήσετε ελκυστικό περιεχόμενο που να έχει απήχηση στο κοινό σας και να το ενθαρρύνει να αναλάβει δράση. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια ανάρτηση που παρουσιάζει ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία και ενθαρρύνει τους ακόλουθους να επισκεφτούν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα για να μάθουν περισσότερα. Θα μπορούσατε επίσης να διοργανώσετε έναν διαγωνισμό μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσετε ενθουσιασμό γύρω από την επωνυμία της επιχείρησής σας. Χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά το μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να προσεγγίσετε ένα ευρύτερο κοινό, να αποκτήσετε αναγνωρισιμότητα και, τελικά, να αυξήσετε τις πωλήσεις μέσω του ηλεκτρονικού σας καταστήματος.

Στρατηγική 3: Επενδύστε στο Influencer Marketing για να ενισχύσετε την αναγνωρισιμότητα του Brand σας

influencer marketing

Το Influencer Marketing έχει γίνει ένα ισχυρό εργαλείο στον κόσμο του ψηφιακού μάρκετινγκ. Συνεργαζόμενοι με influencers που έχουν πολλούς και αφοσιωμένους ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να προσεγγίσετε αποτελεσματικά ένα ευρύτερο κοινό και να αυξήσετε τις πωλήσεις. Φυσικά θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας ώστε το κοινό του influencer να είναι παρόμοι με το κοινό που στοχεύετε εσείς. Για παράδειγμα, εάν πουλάτε προϊόντα ομορφιάς, μπορείτε να συνεργαστείτε με beauty influencers που μπορούν να προβάλουν τα προϊόντα σας στο κοινό τους μέσω σεμιναρίων, κριτικών προϊόντων ή βίντεο unboxing. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της αξιοπιστίας της επιχείρησής σας, καθώς και στην αύξηση της επισκεψιμότητας και των πωλήσεων στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Υπενθυμίζουμε ξανά ότι είναι σημαντικό να επιλέγετε influencers που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες της επωνυμίας σας και να έχετε ένα κοινό που ταιριάζει με τα δημογραφικά στοιχεία-στόχους σας. Επενδύοντας στο influencer μάρκετινγκ , μπορείτε να επωφεληθείτε από τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προσεγγίσετε περισσότερους δυνητικούς πελάτες και τελικά να ενισχύσετε τo Brand σας.

Στρατηγική 4: Αξιοποιήστε τη δύναμη του μάρκετινγκ μέσω email

email-marketing

Το email marketing είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για τη δημιουργία πωλήσεων στο e-shop σας. Συλλέγοντας διευθύνσεις email από τους επισκέπτες του eshop σας, μπορείτε να τους στέλνετε ενημερωτικά δελτία, ενημερώσεις νέων προϊόντων και αποκλειστικές προσφορές που τους κάνουν να νιώθουν ξεχωριστοί. Το αποτέλεσμα είναι να είναι πιστοί στην επιχείρησή σας και να γίνουν επαναλαμβανόμοι πελάτες. Μπορείτε επίσης να τμηματοποιήσετε τη λίστα email σας με βάση τη συμπεριφορά των πελατών, όπως πρόσφατες αγορές ή προϊόντα που προβλήθηκαν, για να δημιουργήσετε στοχευμένες καμπάνιες που αυξάνουν ακόμα περισσότερο την αφοσίωση και τις πωλήσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να στείλετε ένα εξατομικευμένο email σε πελάτες που εγκατέλειψαν πρόσφατα το καλάθι αγορών τους, προσφέροντάς τους έναν εκπτωτικό κωδικό για να τους ενθαρρύνετε να ολοκληρώσουν την αγορά τους. Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πλατφόρμες μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως οι Mailchimp, Moosend κτλ. Μετά λόγου γνώσης και εμπειρίας όμως σας διαβεβαιώνουμε ότι το Klaviyo είναι η απόλυτη πλατφόρμα email marketing, με ξεκάθαρη εξειδίκευση στο ecommerce και business data intelligence. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε να γίνουμε Klaviyo Partners. Αξιοποιώντας λοιπόν τη δύναμη του email marketing, μπορείτε να ενισχύσετε τις πωλήσεις σας και να ενισχύσετε την αφοσίωση των πελατών

Στρατηγική 5: Προσφέρετε εκπτώσεις και προσφορές για να προσελκύσετε πελάτες

eshop-discount-and-offers

Η προσφορά εκπτώσεων και προσφορών είναι ένας ισχυρός τρόπος για να προσελκύσετε νέους πελάτες και να απανακτήσετε πελάτες οι οποίοι έχουν καιρό να σας προτιμήσουν και είναι ένα βήμα πριν εγκαταλείψουν για τα καλά την πιθανότητα νέας αγοράς από το eshop σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσφέρετε εκπτώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες, δωρεάν αποστολή ή ένα ποσοστό έκπτωσης στη συνολική τιμή αγοράς. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσφέρετε έκπτωση 10% στην πρώτη αγορά για νέους πελάτες ή 20% έκπτωση για πελάτες που παραπέμψουν έναν φίλο να αγοράσει από εσάς. Μια άλλη αποτελεσματική στρατηγική είναι η δημιουργία συνδυασμών σχετικών προϊόντων σε ένα πακέτο με μειωμένη τιμή, προσφέροντας στους πελάτες μια καλή προσφορά, αυξάνοντας παράλληλα τη μέση αξία παραγγελίας. Οι προσφορές μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν προσφορές περιορισμένου χρόνου, όπως flash sales. Φροντίστε να διαφημίσετε τις προσφορές σας στον ιστότοπό σας, στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις καμπάνιες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας.

Στρατηγική 6: Παροχή άριστης εξυπηρέτησης πελατών για την οικοδόμηση αφοσίωσης

customer-service
Η παροχή άριστης εξυπηρέτησης πελατών είναι μία από τις πιο σημαντικές στρατηγικές για την οικοδόμηση της σχέσης σας με τους πελάτες σας και τη δημιουργία επαναλαμβανόμενων πωλήσεων στο eshop σας. Βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε υψηλής ποιότητας υποστήριξη πελατών καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του πελάτη, από την περιήγηση μέχρι την αγορά και την υποστήριξη μετά την πώληση. Απαντήστε αμέσως στα ερωτήματα των πελατών, είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω email ή τηλεφώνου. Απαντήστε άμεσα και εξατομικευμένα σε όλες τις κριτικές των πελάτων σας στο διαδίκτυο (Google Reviews, Facebook κτλ). Αναλάβετε άμεσα δράση ακόμη και τηλεφωνικά σε κακές κριτικές, εντοπίστε το πρόβλημα, διορθώστε το και βελτιωθείτε.  Εκπαιδεύστε την ομάδα υποστήριξής σας να είναι ευγενική, χρήσιμη και επαγγελματική ανά πάσα στιγμή. Βεβαιωθείτε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης αγοράς είναι ομαλή και χωρίς προβλήματα. Θα μπορούσατε επίσης να προσφέρετε δωρεάν αποστολή, εξατομικευμένες προσφορές και εκπτώσεις σε πελάτες για να δείξετε ότι εκτιμάτε την προτίμησή που σας δείχνουν. Ένα καλό παράδειγμα άριστης εξυπηρέτησης πελατών είναι η ομάδα υποστήριξης της Amazon, η οποία προσφέρει βοήθεια 24/7 και μια πολιτική επιστροφής χωρίς προβλήματα. Δίνοντας προτεραιότητα στην ικανοποίηση των πελατών, μπορείτε να δημιουργήσετε πιστούς πελάτες που θα συνεχίσουν να επιστρέφουν στο e-shop σας ξανά και ξανά.

Στρατηγική 7: Βελτιώστε συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας

eshop-pproducts

Η συνεχής βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών σας είναι μια κρίσιμη στρατηγική για τη δημιουργία πωλήσεων και τη διασφάλιση της ικανοποίησης των πελατών σας. Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης, θα πρέπει πάντα να αναζητάτε τρόπους για να βελτιώσετε τις προσφορές σας και να τις κάνετε ακόμα πιο ελκυστικές για το κοινό-στόχο σας. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να συλλέγετε σχόλια από τους πελάτες σας και να τα αναλύετε για να εντοπίσετε τομείς προς βελτίωση. Μέσω του email marketing μπορείτε να στήσετε έναν αυτοματισμό ο οποίος μετά την παράδοση της παραγγελίας, αποστέλει ένα ερωτηματολόγιο στο email του πελάτη, ζητώντας να αξιολογήσει την εμπειρία του. Οι απαντήσεις που δίνει συγχρονίζονται αυτόματα στο προφίλ του. Όσα ερωτηματολόγια έχουν θετικά σχόλια, παραπέμπουν τον χρήστη να αφήσει θετική κριτική στο διαδίκτυο. Όσα αναφέρουν αρνητική εμπειρία, μπαίνουν σε ένα ειδικό γκρουπ και άμεσα ενημερώνεται το τμήμα εξυπηρέτησης πελάτων ώστε να επικοινωνήσει άμεσα με τον πελάτη και να δώσει λύση, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την εικόνα της επιχείρησής σας.

Άλλο παράδειγμα που μπορούμε να αναφέρουμε, είναι εάν παρατηρήσετε ότι οι πελάτες σας συχνά παραπονιούνται για τους αργούς χρόνους αποστολής, θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με μία άλλη εταιρεία ταχυμεταφορών ή να βελτιώσετε τις εσωτερικές σας διαδικασίες για να επιταχύνετε την ολοκλήρωση και αποστολή των παραγγελιών.

Μια άλλη προσέγγιση είναι να παραμένετε ενημερωμένοι με τις τάσεις του κλάδου σας και να ενσωματώνετε νέες δυνατότητες και τεχνολογίες στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ρούχων, θα μπορούσατε να προσφέρετε εικονικές δυνατότητες δοκιμής για να βελτιώσετε την εμπειρία αγορών στο διαδίκτυο για τους πελάτες σας. Βελτιώνοντας συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας, μπορείτε να αυξήσετε την αφοσίωση των πελατών, να προσελκύσετε νέους πελάτες και τελικά να αυξήσετε τις πωλήσεις για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Συμπερασματικά, η προώθηση του e-shop σας απαιτεί συνδυασμό διαφορετικών στρατηγικών και τακτικών για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Ακολουθώντας τις επτά στρατηγικές που περιγράφονται σε αυτήν την ανάρτηση, μπορείτε να προσελκύσετε περισσότερους επισκέπτες στο e-shop σας, να τους μετατρέψετε σε πελάτες και να δημιουργήσετε περισσότερες πωλήσεις. Θυμηθείτε να βελτιστοποιήσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα για μηχανές αναζήτησης, να αξιοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αλληλεπιδράσετε με το κοινό σας, να δημιουργήσετε πολύτιμο περιεχόμενο που προβάλλει τα προϊόντα σας, να προσφέρετε εκπτώσεις και προσφορές για να προσελκύσετε πελάτες, να επενδύσετε σε πληρωμένη διαφήμιση για να προσεγγίσετε ευρύτερο κοινό και μην ξεχάστε τη δύναμη του μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας επιτρέπει να έχετε υχηλή ανταποδοτικότητα συνολικά για το μάρκετινγκ του eshop σας. Με το σωστό συνδυασμό στρατηγικών και συνεπή προσπάθεια, μπορείτε να επιτύχετε βιώσιμη ανάπτυξη για το e-shop σας και να ανεβάσετε την επιχείρησή σας στο επόμενο επίπεδο.

omnichannel marketing

Το email marketing είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει τις πωλήσεις σας και να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες σας. Δεν είναι μυστικό ότι το email marketing έχει το υψηλότερο ROI από όλα τα κανάλια marketing και μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα με ελάχιστη επένδυση. Ωστόσο, το μάρκετινγκ μέσω email δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο του και είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μάρκετινγκ είναι πολυκαναλικό. Ενώ το email marketing είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας με το κοινό σας, δεν μπορεί να είναι το μόνο κανάλι που χρησιμοποιείτε. Ο συνδυασμός του email marketing με άλλα κανάλια μάρκετινγκ όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το SEO, η PPC και το μάρκετινγκ περιεχομένου μπορεί να δημιουργήσει μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να προωθήσετε τις αποκλειστικές προσφορές σας, τα νέα προιόντα σας, τα best sellers του μηνός ή το πιο πρόσφατο χρηστικό άρθρο σας και παράλληλα να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργόντας μία καμπάνια για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας. Περισσότεροι επισκέπτες στο eshop σας σημαίνει περισσότεροι συνδρομητές και περισσότερες πωλήσεις. Διαφοροποιώντας τις προσπάθειες μάρκετινγκ και ακολουθώντας μια προσέγγιση συνδυασμού καναλιών μάρκετινγκ, μπορείτε να προσεγγίσετε ένα ευρύτερο κοινό και να δημιουργήσετε περισσότερες πωλήσεις.

ΤΙ ΜΑΘΑΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Αφού διαβάσετε την ανάρτησή μας σχετικά με τo πώς να προωθήσετε το eshop σας με 7 συγκεκριμένες στρατηγικές, θα πρέπει τώρα να κατανοήσετε καλύτερα τις διάφορες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας και να αυξήσετε τις πωλήσεις σας. Έχετε μάθει ότι η δημιουργία ισχυρής παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η βελτιστοποίηση του ιστότοπού σας για τις μηχανές αναζήτησης, η αξιοποίηση της δύναμης του μάρκετινγκ επιρροής και η προσφορά προωθήσεων και εκπτώσεων είναι όλα αποτελεσματικοί τρόποι για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις. Επιπλέον, έχετε μάθει για τη σημασία του μάρκετινγκ μέσω email και πώς μπορεί να έχει υψηλότερο ROI από άλλες μεθόδους μάρκετινγκ. Εφαρμόζοντας αυτές τις στρατηγικές, μπορείτε να ανεβάσετε το e-shop σας στο επόμενο επίπεδο και να αυξήσετε τα έσοδα της επιχείρησής σας και την πελατειακή σας βάση.

Αν χρειάζεστε βοήθεια για να κατανοήσετε αν το email marketing θα ήταν ανταποδοτικό και για την δική σας επιχείρηση και πώς μπορεί να γίνει μέρος της μάρκετινγκ στρατηγικής σας, είμαστε στην διάθεσή σας. Χωρίς καμία υποχρέωση, μπορούμε να κάνουμε ένα email marketing audit στο eshop σας και να σας προτείνουμε στρατηγικές βελτίωσης. Στην εταιρεία μας παρέχουμε υπηρεσίες email marketing σε συνεργάτες-ιδιοκτήτες eshop σε όλη την Ελλάδα και είμαστε πάντα έτοιμοι να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε τους στόχους σας.

Email Marketing

Σχετικά Άρθρα

GMB-Menu-Leaflet
Το μενού σας στην Google μπορεί να σας ανεβάσει στην κατάταξη
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διασφαλίσετε ότι οι πελάτες σας μπορούν να σας βρουν εύκολα και να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες σας ...
free-local-seo-rank-tranking-tool
Δωρεάν εργαλείο για Χάρτες Google. Μάθε σε ποια θέση εμφανίζεται η επιχείρησή σου.
Μάθετε εύκολα, γρήγορα και δωρεάν την κατάταξη της επιχείρησή σας στους Χάρτες Google αλλά και ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας. Αναλυτικός οδηγός.
Μετακινηθείτε στην κορυφή